De toekomst van Xolution en managed WordPress hosting

Xolution bestaat in 2016 precies 12 jaar. We zijn uitgegroeid tot een specialist in WordPress, waarvoor we in de loop der jaren ook ons hostingplatform optimaliseerden. Onze klanten waarderen onze kennis van zaken, snelle support en een gedegen infrastructuur. Storingen zijn zeer zeldzaam. Dit alles resulteerde tot nu toe in een hoge klanttevredenheid en een minimaal verloop: eenmaal bij Xolution moet er geen reden zijn om weg te gaan.

Het is nu tijd voor een belangrijke stap en wij leggen u graag uit wat er in de komende tijd aan wijzigingen op stapel staan en wat dit voor u gaat betekenen.

Sneller, beter, groter en veiliger

In de voorbije jaren is er veel veranderd op de hostingmarkt. De gratis webhosting die voorheen nog wel eens aangeboden werd, heeft inmiddels het veld geruimd en er is meer aanbod gekomen in het midden en hogere segment. Met alles in meervoud: beschikbaarheid, backups, snelheid,  ondersteuning. Met de komst van aanbieders als Amazon S3 (waar diensten als Dropbox gebruik van maken) is de beschikbare schijfruimte een bijzaak geworden. Het gaat nu veel meer om de veiligheid van de online data, hoe bereikbaar de website is (een webshop die uren offline is kan een enorm verlies geven) en het liefste gehost in een groen datacenter. Support van maandag tot vrijdag, van 9 tot 5 is eerder uitzondering dan regel: ook ’s avonds en in het weekend is ondersteuning gewenst.
De wensen van de klant en de eisen van tijd vragen veel investeringen van webhosters. De meeste partijen kiezen dan ook voor schaalvergroting of professionalisatie. De gewone low-budget webhosters houden zelden het hoofd boven water. Dat is dan ook de reden waarom Xolution zich heeft gespecialiseerd in voornamelijk WordPress hosting met persoonlijke service.

WordPress populair, ook bij hackers

Maar de grootste verandering én uitdaging komt uit een hele andere hoek: hackers. Inmiddels zijn gehackte WordPress websites aan de orde van dag. Er gaat geen week voorbij of één van onze klanten heeft te maken met een, al dan niet gelukte, aanval op zijn of haar website. En waar het voorheen nog wel eens ging om een gerichte aanval, lijkt het nu vooral random gericht te zijn.. zolang het maar WordPress is.

Het enorme succes van WordPress heeft dan ook een duidelijke keerzijde: hoe meer websites dit CMS gebruiken, des te gemakkelijker is het om bij een lek wijdverbreide schade aan te richten. Vergelijk het met Microsoft en Apple: in 2000 draaide Windows op 95% van alle computers. Dan is het natuurlijk veel zinvoller om malware voor Windows te maken dan voor Mac OS.
Met WordPress is dat net zo: op 60% van alle websites die een CMS gebruiken, is WordPress geïnstalleerd (bron: W3Techs). Vergelijk je dat met de twee andere meest bekende systemen, Joomla (6%) en Drupal (5%), dan snap je waarom WordPress het doelwit is. Is er een beveiligingsprobleem met WordPress, is deze niet up-to-date of is de website niet goed beschermd, dan is de kans veel groter om met succes een website te hacken.

Updaten en beveiliging van groot belang

We schreven al eerder een uitgebreid artikel over het beschermen van WordPress websites tegen hackers. Kies en bewaar inloggegevens zorgvuldig, wees voorzichtig met het installeren van plugins, zorg dat WordPress, thema en plugins altijd up-to-date zijn en bescherm de installatie met de nodige extra hardening. En zelfs als je dit alles goed toepast en onderhoud, is er kans dat hackers een achterdeurtje vinden. Laat staan als je er helemaal niet naar omkijkt!

WordPress websites beschermen tegen hackers

Een recent voorval toont aan hoeveel ellende een gehackte website kan veroorzaken. De betreffende klant was in de veronderstelling dat zijn webdesigner de site in onderhoud had. Onterecht zo bleek: de designer had hier gaan verstand van en deed enkel cosmetische aanpassingen. Een misverstand met grote gevolgen: de site werd gehackt, een deel van de data van de website corrupt gemaakt en de hosting misbruikt om verdere malware te verspreiden. Onze monitoring attendeerde ons hierop, zodat we actie konden ondernemen, maar de betreffende klant heeft hier veel hinder van ondervonden. Zijn website moest opnieuw worden gebouwd en hij werd geconfronteerd met een factuur voor de werkzaamheden vanuit Xolution: het stopzetten van de malware en het dichten van het lek. In het geval WordPress niet up-to-date is en er geen hardening is toegepast, is dit de verantwoordelijkheid van de eigenaar van de website en is deze hiervoor ook aansprakelijk.

En dan zijn de consequenties van dit voorval nog redelijk te overzien: in het geval er met de buitgemaakte gegevens identiteitsfraude gepleegd, is het leed enorm. Daar kunnen zelfs forse boetes voor gegeven worden.

Van gedeelde, onbeheerde hosting..

Toen we met Xolution begonnen was hacking nog een relatief klein probleem, gerelateerd aan het gebruik van WordPress. Sinds 2010 neem het aantal hacks fors toe: inmiddels is het meerdere keren per maand raak. Daarin is Xolution overigens geen uitzondering: alle hostingbedrijven hebben hier mee te kampen en nemen maatregelen. Het is namelijk niet alleen vervelend voor de betreffende klant en website, het kan ook problemen geven op het niveau van de server, soms zelfs tot aan downtime toe. In dat geval hebben dus honderden klanten last van het probleem veroorzaakt door één website.

De lijn tussen de verantwoordelijk van de webhoster en de eigenaar van de website is vaak dun. Er is  veel onwetendheid en een gebrek aan bewustzijn van het risico. In de afgelopen jaren hebben we getracht onze klanten te wijzen op de gevaren, de consequenties en de mogelijke oplossingen. We gaven tips ter preventie en hadden een onderhoudspakket in ons aanbod voor iedereen die zelf niet de kennis of mogelijkheid had om WordPress veilig en up-to-date te houden.
En ondanks dat kiest meer dan helft van onze klanten ervoor om zelf geen actie te ondernemen of een aanvullende dienst af te nemen. Juist deze groep is extra kwetsbaar. Een website door ons onderhouden en beveiligd, is ‘hard to get’. Bij websites zonder enige vorm van bescherming is het meestal slechts een kwestie van tijd voor het misgaat. Een onbekende website is daarbij voor hackers vaak juist interessant: de kans dat een hack ontdekt wordt is vaak kleiner dan bij een drukbezochte variant.

.. naar volledig onderhouden en ontzorgd

Afgelopen tijd is ons team druk geweest met het zoeken naar een definitieve oplossing voor deze uitdaging. En dat viel niet mee. Het ‘zomaar’ updaten van WordPress en haar plugins en thema’s is geen optie: het is zal niet de eerste keer zijn dan een website niet goed meer werkt omdat er specifieke aanpassingen zijn gemaakt aan het thema, die met een update overschreven worden. Of dat de update van een plugin toch nog bugs blijkt te bevatten. Daarnaast kan Xolution simpelweg niet verantwoordelijk zijn voor wat er op de webhosting draait: er wordt betaald voor het huren van de ruimte, het datavekeer van en naar de website en werkende e-mailadressen. Voor die paar euro per maand is precies dat wat men kan verwachten. Niet ook nog het onderhoud aan een website.

Toch is dat de toekomst. De kans dat iedereen die een WordPress-website heeft, deze ook technisch kan beheren en beveiligen, is net zo groot als dat men voor het auto-onderhoud niet meer naar de garage hoeft. Daarvoor is in beide gevallen teveel kennis en de juiste toolset nodig.

Omdat de impact van een hack voor zowel de eigenaar van de website, onze dienstverlenging en daarmee andere klanten van Xolution zo groot zijn, gooien we het roer om. Xolution zal zich vanaf nu alleen nog richten op zogenaamde ‘managed hosting’: websites die door ons beveiligd en up-to-date gehouden worden. Hierdoor kunnen we uw veiligheid en de bereikbaarheid van onze dienstverlenging blijven garanderen.

Betaalbare managed WordPress hosting

Ons aanbod van managed hosting is toegespitst op de kleine websites én de grote webshops: voor ieder een betaalbare en passende oplossing. Omdat Xolution zich enkel nog toespitst op managed WordPress hosting, kunnen wij deze dienst voor iedereen toegankelijk maken. Het startpakket, met hardening, actieve malware scanning en e-mailsupport kost slechts € 7.- per maand. En dit is zelfs inclusief SSL-certificaat en SpamExperts mailfilter!
Opvolgende pakketten bevatten standaard extra (lang bewaarde) backups, uptime monitoring, Google Analytics en support in het geval er toch iets onverhoopt mis mocht gaan. Bij de meer geavanceerdere pakketten is zelfs de service van Sucuri en een nieuwsbrievenservice inclusief.

Managed WordPress hostingpakketten

Unmanaged hosting zonder bemoeienis of service

Toch liever zelf uw WordPress-installatie (laten) onderhouden of geen interesse in onze aanvullende dienstverlening? U kunt gewoon klant blijven bij Xolution, voor de lage prijs die u tot nu toe gewend bent. Deze ‘unmanaged’ hosting is specifiek bedoeld voor websites zonder WordPress of als u geen behoefte heeft aan onze zorg. Uiteraard is in dit geval de beveiliging uw verantwoordelijkheid.
Kiest u hiervoor, dan hosten wij uw website op een speciale server die, in het geval van problemen of een hack, de betreffende website uitschakelt. U krijgt hiervan bericht en kunt het probleem zelf oplossen. Zonder support, zonder backups. Maar soms is dat ook gewoon niet nodig.


Liever zorgeloos bezig met de content van uw website dan met de beveiliging van uw WordPress-installatie? We vertellen graag over onze managed WordPress hosting.

Geplaatst op het

De waardering van www.xolution.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 47 reviews.